top of page
Search
  • Kristian

Verot Suomessa

Ensin ansiotuloista menee kunnallisvero, tulovero, työeläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu ja sairausvakuutusmaksu, Yle-vero ja kirkollisvero. Ja jos on pääomatuloja, niin niistä maksetaan pääomatulovero ja lähdevero.


Yrittäjä saa maksettavakseen vielä yhteisöveron. Sitten hommataan talo, josta maksetaan kiinteistöveroa ja varainsiirtovero. Tämän jos saa perintönä niin sitten tulee perintöveroa. Toivottavasti tupareihin ei tule varakasta porukkaa, napsahtaa herkästi lahjavero.

Mahdollisissa talkoissa pitää olla tarkkana onko kyse kenties naapuriavusta, kahdenkeskisestä vaihtotyöstä tai monenkeskisestä vaihtotyöstä. Näistä saattaa joutua verollepantavaksi, joten osallistujalistat pitää säilyttää vähintään viisi vuotta.


Sähköhän kuuluu nykyaikaiseen asumiseen, joten ei muuta kuin yhteyttä paikalliseen sähköyhtiöön. Sähköstä maksetaan sitten arvonlisävero sekä siirtomaksu johon lisätään sähkövero ja huoltovarmuusmaksu. Roskiksetkin pitää tyhjentää, maksetaan jätevero.

Toivottavasti talon tontti ei ole niin iso että olisi metsääkin, siitä menisi vielä metsänhoitomaksu. Jos on, niin puuta ei kannata myydä sillä se verotetaan metsätalouden pääomatulona. Maa-aines muuna pääomatulona, jäkälä maatalouden tulona. Lehtitilaukset ainakin kannattaa peruuttaa sillä niihin lisättiin arvonlisävero.


Jos vielä jää rahaa yli, niin ostetaan auto. Siitä maksetaan 1950-luvulla valtion huonon talouden paikkaamiseksi käyttöönotettu väliaikainen ajoneuvovero sekä arvonlisävero. Lisäksi tulee vuosittainen käyttömaksu, ja jos polttoaineena on jokin muu kuin bensiini niin maksettavaksi tulee myös käyttövoimavero.


Tällä autolla mennään tankkaamaan että pääsisi sinne töihin tienaamaan rahaa veroihin, tankataan nyt tällä kertaa sitten vaikka sitä bensiiniä. Siitä maksetaan energiasisältövero, huoltovarmuusmaksu, haittavero, hiilidioksidivero ja arvonlisävero. Nämä yhdessä yli kaksinkertaistavat polttoaineen hinnan. Kohta autoon tulee hyvävelikerhon junailema valtion seurantalaite, ja sitten maksetaan kilometrivero. Autoon on myös lain mukaan otettava vakuutus, siitä maksetaan luonnollisesti vakuutusvero ja arvonlisävero.


Taksilla voisi toki mennä sillä sen tietää aina että kuinka paljon se maksaa, siihen eivät verot vaikuta. Se maksaa juuri niin paljon kuin mikä on valtioneuvoston vuosittain määräämä enimmäishinta. Ei enempää eikä vähempää, koska kyseessä on kartelli. Kuka sitä nyt halvemmalla ajaisi, autohan potkittaisiin taksitolpalla kasaan muiden kuskien toimesta.

Junalla moni matkustaisi, mutta ne kulkevat sattumanvaraisesti veturinkuljettajien lakkojen takia, ja korkeiden hintojen takia on halvempaa mennä vaikka yksin autolla. Tai vaikka lentokoneella. Meno-paluu VR:n kyydissä Helsingistä Rovaniemelle on noin kaksi kertaa kalliimpi kuin meno-paluu lentäen Helsingistä Lontooseen, tähän ei ole suinkaan syynä kartelli vaan monopoli.


Mennään sitten autolla kauppaan, hakemaan yksi Euroopan kalleimmista ruokakoreista. Osin tämä johtuu siitä että ruoan hinnassa on hieman veroa, noin kolminkertainen verotus EU:n keskiarvoon nähden. Hiljattain nousseet alkoholivero, makeisvero sekä virvoitusjuomavero joten ero muihin maihin ei ainakaan kaventunut. Maksettavaa tulee edellämainittujen lisäksi myös pakkausverosta, sokeriverosta ja mahdollisesti tupakkaverosta. Kaikesta toki menee lisäksi arvonlisävero.


Älkää tilatko kotiin lasten iloksi joulupukkia, palveluista pitää tilittää työeläkemaksu joulupukin osuuksineen. Jos kuitenkin tilaatte, niin tilatkaa yli 53-vuotias joulupukki sillä hänen työeläkemaksunsa palkasta on 5,55%. Nuoren pukin osuus on 7,05%. Tilityspäivä on viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 20. päivä, tämä on tilaajan vastuulla. Pukilla pitää olla myös vakuutus jos hänen palkkansa ylittää 56,55 euroa. Jos vielä jostain syystä haluatte pukin tilata niin tilatkaa 56,54 euron halpapukki, lapset mitään muista kuitenkaan.


"Päättäjien" mielestä on lottovoitto syntyä Suomeen. Heillä varmasti onkin, sopeutumiseläkkeet juoksevat ja kunnan hommiinkin saatiin viiden vuoden irtisanomissuoja jos sattuu kuntaliitos kohdalle. Toki tuo suoja-ajan laskeminen aloitetaan aina alusta kun uusi kunta tulee mukaan, joten joissain kunnissa ollaan suojatyöpaikassa turvassa. Mikäs siinä ollessa, hommat vähenevät mutta duuni pysyy.


Rivikansalaiselle tästä Suomeen syntymisen onnenpotkusta tulee maksettavaksi vain melkoinen arpajaisvero.




192 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page