top of page
Search
  • Kristian

Sosialismi Suomessa

Miksi sosialismi ei toimi?


Sosialismi ei toimi, koska se ei ole yhdenmukaista ihmisen käyttäytymisen perusperiaatteiden kanssa.


Sosialismin epäonnistuminen ympäri maailmaa voidaan jäljittää yhteen kriittiseen puutteeseen. Se on järjestelmä, joka jättää huomioimatta kannustimet. Kapitalismi perustuu teoriaan, että kannustimet ovat tärkeitä.


Sosialismin aikana kannustimilla on joko vähäinen rooli tai ne jätetään kokonaan huomiotta. Jättäen korostamatta kannustimia, sosialismi on teoria, joka on ristiriidassa ihmisen luonteen kanssa, ja siksi se on tuomittu epäonnistumaan. Sosialismi perustuu teoriaan, että kannustimilla ei ole väliä!


"Puhdas" sosialismi.


Miksi sosialismi epäonnistuu ympäri maailmaa Kuubassa ja Itä-Euroopassa?

Miksi haitilaiset pakolaiset vaarantavat henkensä yrittäessään päästä Floridaan kotitekoisilla veneillä? Miksi ihmiset pakenivat Haitilta ja matkustivat melkein 500 mailia valtamerellä päästäkseen "pahaan kapitalistiseen imperiumiin", kun he olivat vain 50 mailin päässä Kuuban "työläisten paratiisissa"?


Jotkut sosialistit jopa myöntävät että "sosialistiset" maat ympäri maailmaa epäonnistuivat. Heidän mukaansa epäonnistumisen syy ei kuitenkaan ole se, että sosialismi on puutteellinen, vaan se, että sosialistiset taloudet eivät harjoita "puhdasta" sosialismia. Sosialismin täydellinen versio kuulemma toimisi. Vain epätäydellinen sosialismi ei toimi. Marxilaiset haluavat verrata sosialismin teoreettisesti täydellistä versiota käytännön epätäydelliseen kapitalismiin, jonka avulla he voivat väittää, että sosialismi on parempi kuin kapitalismi.

Tämä on eniten harhaanjohtavin SDP:n ja vihervasemmistopuolueiden ideologia joka kuulostaa kivalta, mutta ei toimi käytännössä, koska se ei ole yhdenmukaista ihmisen käyttäytymisen perusperiaatteiden kanssa. Sosialismi on teoria, joka on ristiriidassa ihmisen luonteen kanssa, ja siksi se ei koskaan toimi.


Jos täydellisyys olisi todella käytettävissä oleva vaihtoehto, taloudellisten ja poliittisten järjestelmien valinnalla ei olisi merkitystä. Maailmassa, jossa on täydellisiä olentoja ja ääretön runsaus, mikä tahansa taloudellinen tai poliittinen järjestelmä kuten sosialismi, kapitalismi, fasismi tai kommunismi toimisi täydellisesti.


Taloudellisten ja poliittisten instituutioiden valinta on kuitenkin ratkaisevan tärkeää epätäydellisessä universumissa, jossa on epätäydellisiä olentoja ja rajalliset resurssit.

Niukkuuden maailmassa on välttämätöntä, että talousjärjestelmä perustuu selkeään kannustinjärjestelmään taloudellisen tehokkuuden edistämiseksi. Todellinen valinta on epätäydellisen kapitalismin ja epätäydellisen sosialismin välillä. Tämän valinnan perusteella historia todistetusti suosii valtaosin kapitalismia suurimpana käytettävissä olevana varallisuutta tuottavana talousjärjestelmänä.


Palkitsemalla menestystä ja rankaisemalla epäonnistumista voittojärjestelmä tarjoaa vahvan kurinpidollisen mekanismin, joka ohjaa jatkuvasti resursseja heikoilta, epäonnistuvilta ja tehottomilta yrityksiltä kohti yrityksiä, jotka palvelevat tehokkaimmin ja menestyvimmin kansalaisia.


Kilpailukykyinen voittojärjestelmä varmistaa resurssien jatkuvan uudelleenoptimoinnin ja siirtää taloutta kohti suurempaa tehokkuutta. Epäonnistuneet yritykset eivät voi paeta markkinoiden vahvaa kurinalaisuutta tulos/tappio -järjestelmässä. Kilpailu pakottaa yritykset palvelemaan yleistä etua tai kärsimään seurauksista.


Keskussuunnittelussa ei ole tuloslaskentajärjestelmää, jolla mitataan tarkasti eri ohjelmien onnistumista tai epäonnistumista. Ilman voittoja ei ole mitään keinoa kurinalaistaa yrityksiä, jotka eivät palvele yleistä etua, eikä keinoa palkita yrityksiä. Ei ole tehokasta tapaa päättää, mitkä ohjelmat tulisi laajentaa ja mitkä irtisanoa.


Ilman kilpailua keskitetysti suunnitelluilla talouksilla ei ole tehokasta kannustinrakennetta taloudellisen toiminnan koordinoimiseksi. Ilman kannustimia tulokset ovat köyhyyden ja kurjuuden kierre. Sen sijaan, että sosialismi kohdentaisi resursseja jatkuvasti kohti suurempaa tehokkuutta, se joutuu tehottomuuden ja epäonnistumisen pyörteeseen.


Ilman kannustimia markkinahinnoille, tuloslaskelmalle ja tarkoin määritellyille omistusoikeuksille sosialistinen talous pysähtyy ja kuihtuu. Sosialismin aikana tapahtuva taloudellinen surkastuminen on suora seuraus taloudellisten kannustimien laiminlyönnistä.


Luonnonvarat ovat hyödyllisiä, mutta minkä tahansa maan perimmäiset resurssit ovat sen ihmisten rajattomat resurssit - henkilöresurssit.


Keskitetysti suunnitellut taloudet vievät ihmisen pois täydellisestä kehityksestä, koska he eivät kykene edistämään ja vaalimaan kansalaistensa potentiaalia kannustimia lisäävien instituutioiden avulla. Sosialismi epäonnistuu, koska se tappaa ja tuhoaa ihmisen motivaation - kysy vaikka Kuubasta kotitekoisilla veneillä lähteviltä ihmisiltä.


Sosialismin houkuttelija houkuttelee meitä jatkuvasti tarjoukseen: "luovuta vähän vapaudestasi ja minä annan sinulle hieman enemmän turvallisuutta".


Ohjelmat, kuten sosialistinen terveydenhuolto, sosiaaliturva ja vähimmäispalkkalaki, houkuttelevat meitä edelleen, koska ne näyttävät pinnalta tarkoituksenmukaisilta ja hyödyllisiltä. Nuo ohjelmat, kuten kaikki sosialistiset ohjelmat, epäonnistuvat pitkällä aikavälillä alkuperäisistä esiintymisistä riippumatta. Nämä ohjelmat ovat osa sosialismin valhetta, koska niissä jätetään huomiotta kannustimien tärkeä rooli.


Kapitalismilla on tärkeä rooli vapauden ja vaurauden maailmanlaajuisessa elvyttämisessä, koska se ruokkii ihmisen motivaatiota, innostaa ihmistä luovuuteen ja edistää yrittäjähenkeä. Kapitalismi luo vaurautta tarjoamalla tehokkaan kannustinjärjestelmän, joka edistää säästämistä, ahkeraa työtä ja tehokkuutta.


Sen vuoksi Suomi nousee ainoastaan kotimaisella valmistuksella ja yrittämisellä. Yrittäjät ottavat riskejä, palkkaavat ihmisiä pois valtion elätettävien joukosta maksamaan veroja. Kaikki hyötyvät.


Yrittäjät ovat talouden moottori.


Mitä varakkaampi Suomi on sitä enemmän se pystyy auttamaan heikompiosaisia ja tarjoamaan terveydenhuoltopalveluja. Ilman yrittäjiä ei ole hyvinvointivaltiota.

Julkinen sektori ei tuota mitään. Se on ainoastaan kuluttava taho. Mitä enemmän yrittäjiä kannustetaan sitä paremmin suomella menee.


Suomi on pelottavassa kierteessä, jossa yritysvastaisuus lisääntyy ja poliitikot pärjäävät vaaleissa lupaamalla nettosaajille lisää etuisuuksia, jotka rahoitetaan kiristämällä pienenevän maksajaporukan veroja.


Voisimme esimerkiksi lopettaa kaiken roinan rahtaamisen Kiinasta ja muista kaukaisista maista. Tällä osallistuisimme paljon merkittävimmällä tavalla merien- ja ilmastonsuojeluun. Lisäisimme kotimaista valmistusta, parantaisimme työllistymistä, vähentäisimme ihmisoikeusloukkauksia ja halpatyövoimalla orjuuttamista Kiinassa ja muissa lähdemaissa. Vähentäisimme verotusta ja tekisimme Suomesta magneetin yrityksille. Lisäisimme vientiä. Voluumin kautta Suomi rikastuisi. Kaikki voittaisi.





85 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page